Ingyenes kiszállítás 18.000 Ft feletti megrendelés esetén

5 TIPP A PIHENTETŐBB ALVÁSÉRT

Pihentetőbb alvásra vágysz? Íme 5 természetes módszer, hogy ma már jobban aludhass!

Ha reggelente Garfieldhoz hasonlóan érzed magad, valószínűleg nem aludtál eleget, vagy nem volt elég pihentető az alvás.
Ha nehezen koncentrálsz, és koffein nélkül nem tudod elindítani a reggelt, akkor bizony a tested azt próbálja üzenni neked: többet kellene pihenned. Az elfoglalt hétköznapok, a munkahelyi stressz, és egészségtelen szokások közepette azonban az elalvás nem is olyan egyszerű dolog.

Kutatások szerint a felnőttek 35-50%-a szenved álmatlanságtól. Az alváshiány kimutatottan egészségügyi kockázatokkal jár, többek között a 2-es típusú diabétesz, a szív- és érrendszeri betegségek és a légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát is emeli - az immunrendszerre való negatív hatásáról nem is beszélve.

Szerencsére számos természetes módszerrel segíthetünk ezen a problémán. Olvass tovább 5 egészséges tippünkért – hogy úgy aludj, mint a bunda!

5 TIPP A PIHENTETŐBB ALVÁSÉRT

TESTMOZGÁS

A heti 3-4 alkalommal végzett testmozgás javít az alvás minőségén, és energiával tölt el egész nap. Hogy hogyan? A testmozgás növeli a mély álomban töltött időt – a legpihentetőbb fázist. Ez idő alatt lassul a szívverés, relaxáltak az izmok, és az agyhullámok ekkor a leglassabbak. Ez a fázis elengedhetetlenül fontos az energianyerés, a sejtregenerálódás, és az agy funkció, valamint a memória működésének szempontjából.

A rendszeres testmozgás kifárasztja a testet, így az felkészültebb az esti pihenésre. Akárhogy is, az időzítés kulcsfontosságú. Kerüld az esti testmozgást, hagyj időt a testednek a lecsillapodásra és a lazulásra lefekvés előtt. Az alvás előtt nem sokkal végzett testmozgás pont az ellenkező hatást fejtheti ki.

KAPCSOLJ KI – KAPCSOLD KI!

Számodra is a képernyő bámulása jelenti a kikapcsolódást? Nem vagy egyedül. Az Instagram görgetése vagy a tévénézés alvás előtt negatívan befolyásolja az alvás minőségét és az egészséget. 

Az elektronikus eszközök által kibocsátott mesterséges kék fény ugyanis késlelteti a biológiai óránkat, így nehezebb elaludni is.
Tanulmányok szerint a kék fény elnyomja a melatonint – az alvás ciklust irányító hormont. Egy Harvardi kutatók a 6,5 órára kék, illetve ugyanennyi időre a zöld fénynek való kitettség hatásait hasonlították össze. A kék fény a melatonint kétszer annyi ideig nyomta el és a napi ritmust duplaannyira befolyásolta negatívan.

A megoldás? Próbáld meg a képernyőidő végét 1-2 órával lefekvés előttre időzíteni. A telefonod ne legyen az ágyad mellett, és kezdd meg a képernyőmentes esti rutinodat, ami hozzásegít a nyugodt alváshoz. Egy forró fürdő, nyújtás, egy jó könyv… ezek mind hozzásegítenek a nyugodt alváshoz.

MEDITÁLJ 

Nehezedre esik magad mögött hagyni a napot, kiereszteni a gőzt? Hogyha a gondolataid nem hagynak nyugodni, próbáld ki a meditációt. A meditáció hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, célja ma is ugyanaz: az elme elcsendesítése, a belső béke megtalálása.

Az elalvás előtti meditáció csökkenti a stresszt és nyugalommal tölt el. Szorongás-csökkentő hatása mellett serkentheti a melatonin és a szerotonin termelődését is, és erősítheti az autonóm idegrendszert, amely nagyban befolyásolja, hogy mennyire könnyen ébredsz az alvásból.

Egy 2015-ben, a JAMA Internal Medicine-ben publikált tanulmány a meditáció 49, alvászavarral küzdő felnőttre való hatásait vizsgálta. Egyes alanyok 6 hétig aktív meditációt végeztek, míg a többiek egyáltalán nem meditáltak. A kísérlet végén a meditációt végzők kevesebb alvászavar-tünetről és energiafokozódásról számoltak be.

Dr. Herbert Benson (Benson-Henry Institute for Mind Body Medicine) szerint ezen eredmények nem okoztak meglepetést. „A tudatos meditáció csak egy a tengernyi stresszcsökkentő, relaxáló technika közül. A tevékenység által kiváltott relaxáció segíthet számos stressz-alapú probléma, mint a depresszió, a fájdalom vagy a magas vérnyomás enyhítésében. Számos embernél az alvási rendellenességek a stresszre vezethetőek vissza.”

Mi tehát a legjobb módja az elalvás előtti meditációnak? Egy csendes, zavaró körülményektől mentes helyen leülve hunyd le a szemed és fókuszálj a lélegzetvételedre. Ismételgethetsz egy hangot, egy kifejezést, akár egy imát. Hogyha elkalandoznak a gondolataid, egyszerűen koncentrálj újra a lélegzetvételedre.

TARTSD MAGAD AZ IDŐBEOSZTÁSODHOZ

Ha minden nap ugyanakkor fekszel le aludni, az segíti a biológiai órád helyreállítását és az alvásminőség javulását.

A biológiai óra az agyad egyik része, a hipotalamusz által van kontrollálva. A hipotalamusz jeleket küld a testednek, hogy az melatonint termeljen, ami az álmosság érzését kelti. Hogyha átlagos napirended van, a biológiai órád éjszakát és nappalt vet össze, amikor azonban ez a ritmus felborul például jet lag vagy éjszakázás miatt, másnap megzavarodva érezheted magad.

A pihentetőbb alvásért a szakértők szerint érdemes minden nap ugyanabban a félórában lefeküdni, ugyanígy felkelni. Az iPhone ’bedtime’ funkciója nagy segítségedre lehet ebben! Mindössze annyit kell tenned, hogy beállítod az alvásidődet, az iPhone-od pedig minden nap emlékeztetni fog, amikor itt az ideje az alvásnak! Ez a beállítás az értesítéseket is lenémítja, amíg fel nem ébredsz, így garantált a zavartalan pihenés!

DOBD FEL MAGAD EGY GOLDEN MELLOW LATTÉVAL

Lazulj el és élvezd a Golden Mellow latténkat mindössze két összetevőből: növényi alapú tejből és Golden Mellow mixünkből.

A Golden Mellow minden, amire szükséged van a külső-belső relaxációhoz: kurkuma, ashwaganda, gyömbér, fahéj, lukuma és bors. A kurkuma gyulladáscsökkentő képességéért kedvelt, míg az ashwaganda csökkenti a stresszt és a szorongást, segítve a pihentető alvást.

Ha legközelebb egy kis nyugalomra vágysz, készítsd el a Golden Mellow Lattét! A receptet megtalálod itt.

Hozzászólás 0

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni