Ingyenes kiszállítás 18.000 Ft feletti megrendelés esetén

ACEROLA: A NARANCSNÁL HARMINCSZOR TÖBB C VITAMINT TARTALMAZÓ SUPERFOOD

Ez az egzotikus szupergyümölcs leginkább C-vitamin tartalmáról ismert, de rejlik-e benne bármivel több, mint hagyományos kedvenceidben? Íme minden, amit tudnod érdemes az aceroláról.

Mi az acerola vagy barbadoszi cseresznye? Habár külsőre hasonlíthat a hagymányos cseresznyéhez az acerola valójában nem is "igazi" cseresznye.

Mi teszi hát az acerolát különlegessé? És miért érdemes beépítened az étrendedbe? Íme a „keserű” igazság erről a megtévesztő gyümölcsről.

MI AZ AZ ACEROLA?

Távoli rokonaitól eltérően az acerola a Malpighia családba tartozó fán terem. A hagyományos cseresznyével ellentétben ehető magokat tartalmaz, amely inkább a bogyós gyümölcsökhöz teszi hasonlóvá.

Az acai bogyóhoz hasonlóan az acerola is tele van hathatós antioxidánsokkal, nevezetesen antociánokkal, amelyek a gyümölcs világos piros színét adják.

Milyen ízű az acerola? Édes, de erőteljes íze van, ezért használják szirupokhoz, lekvárokhoz, gyümölcslevekhez.

ACEROLA: A C-VITAMIN BOMBA 

Nem a baobab az egyetlen superfood, amely magas C-vitamin tartalmáról híres - az acerola ereje is ebben rejlik!

Egy 2011-es, a „Food Chemistry” folyóiratban publikált tanulmányban tudósok különböző gyümölcsök C-vitamin tartalmát hasonlították össze. Ki lett a nyertes? Az acerola, különösen az organikusan termesztettek – mint az az organikus acerola, amelyet megtalálhatsz Forever Beautiful keverékünkben.

Szóval mennyi az annyi? Egy pohár acerola 1,700mg C-vitamint tartalmaz! Tizenhat pohár narancs tartalmaz ugyanennyi C-vitamint!
A napi ajánlott C-vitamin bevitel nők esetében 75mg, férfiak esetében 90mg. Amíg narancsból egy pohárnyit kellene elfogyasztanod, hogy elérd az ajánlott napi bevitelt, mindössze 3 acerola elfogyasztásával már eléred ezt a célt.

Miért a nagy felhajtás a C-vitamin körül? A C-vitamin egy esszenciális mikrotápanyag, amit nem a test termel magától – ez azt jelenti, hogy táplálékkal kell bevinned a szervezetedbe.
A legjobb C-vitamin források a zöldségek és a gyümölcsök, azonban a legtöbb ember az étrendkiegészítőkhöz fordul. Bár az étrendkiegészítők segíthetnek a C-vitamin hiányon, gyakran tartalmaznak szintetikus összetevőket, amelyek általában GMO kukoricából származnak.
Egy másik indok, amiért bio élelmiszerekkel érdemes bevinned a C-vitamint a szervezetedbe: a felszívódás. Az acerolában található C-vitamin gyorsabban szívódik fel az emberi szervezetben, mint a szintetikus aszkorbinsav.

3 INDOK, AMIÉRT ÉRDEMES BEÉPÍTENED AZ ACEROLÁT AZ ÉTRENDEDBE

Magas C-vitamin és egyéb esszenciális vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően ez a trópusi gyümölcs számos jótékony hatással bír.

1. ERŐSÍTI AZ IMMUNRENDSZERT

Ahogy már említettük, az acerola rendkívül magas C-vitamin tartalommal bír, ezért használják a megfázás, az influenza és a skorbut ellenszereként.
Több tanulmány is alátámasztja a bio élelmiszerek által bevitt C-vitamin és az erős immunrendszer közötti kapcsolatot. Ez azzal magyarázható, hogy a C-vitamin támogatja a limfociták vagy fagociták, azaz a fehérvérsejtek keletkezését. Ezek a sejtek megvédik testedet a fertőzésektől és vírusoktól.
Ebből kifolyólag a C-vitamin bevitel 5-21%-kal rövidítheti le a megfázás időtartamát. Idősebb emberek esetében, akik kórházi ápolásra szorultak komoly megfázási tünetek miatt, már 200 mg C-vitamin kimutatottan segített a tünetek súlyosságának csökkentésében.

2. TÁMOGATJA A MENTÁLIS EGÉSZSÉGET

Felpörgetnéd az agyad? Az acerola segíthet!
Magas antocián tartalmának köszönhetően javítja az agy receptorjainak működését, segít az emlékezet romlása és egyéb kognitív rendellenességek elleni védekezésben.
Antioxidáns tartalma szintén magas, így az acerola csökkentheti a gyulladást és az oxidatív stresszt, amely kárt tehet az agy sejtjeiben és neuronjaiban.
Bár klinikai kísérleteknek még szűkében vagyunk, a növényi eredetű antioxidánsok ígéretes eredményeket mutatnak a neurodegeneratív betegségek kialakulásának, mint az Alzheimer-, Huntington- vagy a Parkinson-kór kialakulásának késleltetésében.

3. JÓT TESZ A BŐRÖDNEK

Fakó, száraz, vagy irritált bőr? Az acerola erre is megoldást kínálhat!
A C-vitamin nemcsak tested, de bőröd egészségének szempontjából is létfontosságú. A C-vitamin külső és belső bevitel esetében egyaránt csökkentheti a bőr pirosságát és visszaállíthatja annak természetes színét gyulladáscsökkentő részecskéinek köszönhetően.
A fiatal bőr magas C-vitamin koncentráció tartalmú, de ahogy idősödünk, ez a koncentráció elapad, elasztin- és kollagén-veszteséget eredményezve. Ez ráncokban és szarkalábakban mutatkozik meg.
Szerencsére a C-vitamin kimutatottan elősegíti a kollagén termelődését, ráadásul a sérült vagy idősödő bőr regenerálódását is.
Az acerola az alapos hidratálást is biztosítja, ugyanis csökkenti a transzepidermális vízveszteséget, ezzel megőrizve a bőr selymességét.
Egy másik vitamin, amely támogatja a bőr egészségét: az A-vitamin, amely szintén megtalálható az acerolában. A Brown University egy kutatócsoportja megfigyelte, hogy azoknál az embereknél, akik A-vitaminban gazdag étrendet követtek, 17%-kal csökkent a laphámrák (a második leggyakoribb bőrrák fajta) kialakulásának kockázata azokhoz hasonlítva, akik kevés A-vitaminban gazdag élelmiszert és étrendkiegészítőt fogyasztottak.
A kutatócsoport szintén megfigyelte, hogy a résztvevők A-vitamin bevitele nagyrészt élelmiszerből származott, egész pontosan gyümölcsökből és zöldségekből, inkább mintsem állati alapú táplálékból vagy étrendkiegészítőkből.

HOL TALÁLHATÓ MEG AZ ACEROLA?

Az acerola a Karib-térségben őshonos, elsősorban a meleg, trópusi helyeken nő (ezért nevezzük barbadoszi cseresznyének is). Szóval hacsak nem élsz a Karib-térségben vagy trópusi övezetben, valószínűleg nem fogsz friss acerolát találni a zöldségesnél.
Mivel az acerola romlandó (öt nappal a szedés után elrothad), ezért valószínűleg porított formában fogod megtalálni.

Az acerola por egy a C-Vitamin Boost keverék és a Forever Beautiful keverék 5 összetevője közül. A természetes szárítás előtt a gyümölcsöket gondosan válogatják össze egy kis organikus brazil farmról, ahol ennek a szupergyümölcsnek a termelése a fő bevétel. Így azzal a kellemes érzéssel fogyaszthatod az acerolát, hogy te is támogatod ezeket az őstermelőket és családjaikat. Arról nem is beszélve, hogy a bőrödnek is jót tesz!
Szeretnéd erősíteni az immunrendszeredet természetes módon, támogatni tested kollagén- termelését, vagy csak egyszerűen jól akarod magad érezni a bőrödben? Válaszd az egyik Superfood keverékünket!

Forrás: www.yoursuperfoods.com

Hozzászólás 0

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni