Ingyenes kiszállítás 18.000 Ft feletti megrendelés esetén

KARANTÉN KONYHA - ZERO WASTE MÓDRA

Most, hogy mind sokkal jobban be vagyunk zárkózva otthonainkba, kevesebb lehetőségünk van mozogni, sportolni, kevesebbet vagyunk a napfényen és a jó levegőn, még fontosabb, hogy odafigyeljünk az egészséges táplálkozásra és megfelelő vitaminbevitelre, ami a betegségek megelőzésében is nagyon fontos. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy az is nagyon sokat számít, hogy ne csak a saját egészségünkre figyeljünk oda, hanem a környezetünk egészségére, védelmére, kímélésére is. 

FRISS GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉG? A legfontosabb alapelvek: helyit és szezonálisat!

Ha már elkezdtél ismerkedni a zero waste mozgalommal, biztosan hallottál róla, hogy mennyire fontos a környezetünk (és saját magunk) érdekében minél inkább helyi és szezonális alapanyagokat fogyasztanunk, azokból a termékekből, amelyek itthon is megteremnek. Az egyik fontos szempont, főleg ezekben az időkben, hogy a helyi termelők választásával nem csak anyagilag támogatjuk őket, hanem magunk meg is bizonyosodhatunk arról, hogy környezetbarát módon, minél kevesebb szennyezéssel és az állatok iránti tisztelettel gazdálkodnak. A friss gyümölcs és zöldségek esetében a szezonalitás nem csak a távoli országokból történő szállítás elkerülése miatt fontos, hanem azért is, mert az egzotikus élelmiszereket gyakran erős növényvédő szerekkel kezelik, hogy biztosan épségben érjenek ide. Megtörténhet, hogy szezonon kívül ugyan, de Magyarországon termesztenek meg bizonyos zöldségeket, de ez rengeteg energia felhasználással jár, ugyanis ilyenkor fűtött fóliasátrakra, mesterséges fényforrásokra, műtrágyákra van szükség, hogy a növényt felneveljék. Az általunk képviselt cégek kiválasztáskor az egyik legfontosabb szempont, hogy mennyire környezetbarát a cég, újrahasznosítható-e a csomagolás, fair trade forrásból származnak-e az alapanyagok és organikus, minimálisan feldolgozott, lehetőség szerint mentes termékeket gyártsanak, amelyek itthon nem kaphatóak. 

A CSOMAGOLÁS KÉRDÉSE

 

A járványveszély idején talán nagyobb biztonságban érezzük magunkat, ha alaposan csomagolt élelmiszereket veszünk, ugyanakkor a környezetünk nagyon hálás lesz, ha a nyugodtabb időkben kerüljük őket. Ráadásul a csomagolásmentes boltok, piacok szigorúan vigyáznak az élelmiszerhigiéniára, így ha a saját tárolónk biztosan tiszta, akár most is választhatjuk a minél “pucérabb” árukat. Ha mégis csomagolt terméket veszünk, figyeljünk hogy jól újrahasználható (pl. üveg) vagy újrahasznosítható (pl. fém, papír) csomagolása legyen.

TARTÓS ÉS LEBOMLÓ TÁRGYAK A HULLADÉKMENTES KONYHÁÉRT

Sokat tehetsz - karantén idején épp úgy, mint az átlag hétköznapokon, ha néhány műanyag, egyszerhasználatos tárgyat tartósra és/vagy lebomlóra cseréltek. Papírtörlők helyett használhatsz mosható, textil törlőkendőket, amik ugyanolyan jól ellátják a feladatukat, de akár évekig is társaid lehetnek és teljesen kiküszöbölhető velük a konyhai hulladék ezen része. 

A julka.hu-nál nekünk van két nagy kedvenc termékünk, amivel drasztikusan csökkentheted a hulladékod, úgy hogy egy kicsit sem kell lemondanod a kényelemről. Az egyik ilyen a luffa szivacs, amivel teljesen kiválthatod a műanyag szivacsokat, szuperül habosít, mosható, sokáig kitart és életútja végén komposztálható.  Hozzá használjuk a szilárd mosogatószappant, amivel nem csak a műanyag flakont, hanem a mosogatószerek nagy részét kitevő víz ide-oda szállítását is megspórolhatjuk, így a szállítás hatékonyabb lesz, kevesebb szén-dioxid kibocsátással jár. 

Persze számos apró trükkünk van még: méhviasz csomagoló folpack helyett, fém vagy bambusz szívószál a műanyag kiváltására, saját ételes doboz, utazó bögre és étkészlet, ha házon kívül ennénk vagy elvitelre kérnénk valamit. Ezek nagyon egyszerűen megváltoztatható szokások, ám mégis nagyban tehermentesítik Földünket. 

CSINÁLD MAGAD!

Az önkéntes karanténba vonuló emberek körében hatalmas fellángolással vette kezdetét a kenyér és egyéb péksütemények készítése, ami nagyon klassz dolog! Akár a karantén idején, akár később is, egy dologban biztos lehetsz: amit magad készítesz, az biztos kevesebb hulladékkal jár, mintha megveszed. Bátran kísérletezz hát, ha időd és kedved van hozzá, hamar bele lehet jönni a sütés-főzés minden csínjába-bínjába és nem csak a zero waste felé tehetsz hatalmas lépést vele, hanem sikerélményekkel is gazdagabb leszel! A receptek menüben számos szuper egészséges és könnyen elkészíthető receptet találsz, köztük egy gluténmentes kenyeret is. 

Jó kalandozást a zero waste világában és kitartást ezekre az időkre! Vigyázz magadra!

Zsuzsi

Hozzászólás 0

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni