Ingyenes kiszállítás 18.000 Ft feletti megrendelés esetén

NEM ÉRZED JÓL MAGAD A BŐRÖDBE? 10 TÜNET, AMI HORMONZAVARRA UTALHAT

Egyre több hormonális – menstruációs, termékenységi problémánk van. Egyre több nőt diagnosztizálnak valamilyen hormonális betegséggel – PMS, PCOS, endometriózis, mióma, ciszták, görcsök, erős vérzés, termékenységi problémák stb. 
Hogyan befolyásolják a hormonok az egészségedet, és milyen jelekre érdemes odafigyelned? Mi az a három természetes mód, ami segít a hormonok egyensúlyának helyreállításában?

Beszélgessünk a premenstruációról (PMS).

Mindannyian egyetérthetünk abban, hogy nincs rosszabb a havi ciklussal járó tüneteknél. A nyűgösségtől kezdve a puffadáson keresztül a fáradékonyságig a menstruáció több szempontból is jelentős hatást gyakorol egészségi állapotunkra.

A nők több, mint 75%-a küzd premenstruációs szindrómával (PMS).

Amit kevesen tudnak, hogy a PMS egyértelmű jele lehet a szabálytalan hormonműködésnek. Nemrégiben Az Amerikai Szülészeti és Nőgyőgyászati Testület a menstruációt a teljes egészséget befolyásoló ötödik legfontosabb tényezőjeként határozta meg.

Hogyha menstruációs tüneteid aggasztóak, ennek oka valószínűleg a hormonokban keresendő. Aggodalomra azonban semmi ok, a hormonok egészséges működésének elérése könnyebb, mint gondolnád!

HOGYAN BEFOLYÁSOLJÁK A HORMONOK AZ EGÉSZSÉGÜNKET?

Gondolj úgy a hormonjaidra, mint közvetítőkre. Testedet bejárva üzeneteket közvetítenek a szövetek és a szervek felé, tudatva velük, hogyan működjenek. Emellett a test további jelentős funkcióiért felelősek, ilyen többek között az anyagcsere és a szaporodás.

Hormonzavarnak azt nevezzük, amikor egy adott hormonból túl sok vagy túl kevés van. Még a legkisebb mértékű kiegyensúlyozatlanság is nagy hatással bírhat. A hormonzavar nőknél tapasztalt leggyakoribb fajtája a túl sok ösztrogén, vagy ösztrogén dominancia. Ösztrogén dominanciáról akkor beszélhetünk, amikor a progeszteron szinthez képest magasabb az ösztrogén szint. Ezt eredményezheti az étrend, a sok stressz, a termékek, amit használunk, alváshiány, és még sorolhatnánk. 

Kutatások szerint a nők 80%-a szenved hormonzavartól.

A nők a hormonzavar hatásait tizenéves koruktól negyvenes éveikig elszenvedik, gyakran anélkül, hogy tudnának róla. Amikor hormonzavar lép fel, a test jeleket küld, hogy figyelmeztessen, valami nincs rendjén. Ezek a jelek sokfélék lehetnek – íme néhány, ami mellett érdemes nem elmenni.

10 jele és tünet, ami hormonzavarra utalhat:

  • hízás
  • fáradékonyság
  • hőhullámok, éjszakai izzadás
  • PMS (premenstruációs szindróma)
  • szabálytalan menstruáció
  • hangulatingadozás
  • álmatlanság
  • depresszió
  • pattanások
  • alacsony libidó

Vedd észre, hogy a tested beszél hozzád, és hallgasd is meg, mielőtt az apró jelzések nehezen visszafordítható tünetekké alakulnak.

Sajnos a jelenlegi külvilág, a körülményeink nem ideálisak a hormonjaink számára. A hormonegyensúly felborulását számos tényező okozhatja: életmódunk, a környezeti méreganyagok, kiválasztásunk, a krónikus stresszel és a táplálkozással.  

HÁROM TERMÉSZETES MÓD A HORMONMŰKÖDÉSED TÁMOGATÁSÁHOZ


Néhány életmódbeli változás bevezetése a legjobb módja a hormonműködés természetes támogatásának és hormonzavar megelőzésének. Hogyha a fenti tünetek közül bármelyik igaz rád, a következők lépéseket érdemes megtenned:

1. Tápanyagban gazdag étrend

Kutatások bizonyítják, hogy az étkezés kulcs a hormonális egyensúly fenntartásához. Azonban, ha egy kicsit is hasonlítasz rám, semmire sem vágysz jobban, mint egy kis édességre a hónapnak abban a bizonyos szakaszában. Akárhogy is, az édesség sokkal többet árt a hormonjaidnak, mint hinnéd. A cukor és szénhidrát tehet a legtöbb kárt a hormonjaidban. Minél több cukrot és szénhidrátot fogyasztasz, annál több zsírsejt szaporodik el a testedben. A zsírsejtek ösztrogént tárolnak, ami ösztrogén dominanciához vezethet.

Az egyik legegyszerűbb (és legegészségesebb!) módja a hormonháztartás támogatásának a tápanyagokban gazdag ételek rendszeres fogyasztása. A leveles zöldek, organikus bioélelmiszerek és prebiotikus ételek segítenek egyensúlyban tartani a hormonokat és támogatják az egészséges bélműködést.

2. Testmozgás

A rendszeres testmozgás kimutathatóan pozitív hatást gyakorol az olyan hormonális működéssel kapcsolatos problémákra, mint a stressz, a depresszió és a hangulatingadozás. A szerotinnak köszönhetően a testmozgás pozitív ingerületeket szabadít fel, amelyek segítenek a PMS és a menopauza tüneteinek csökkentésében. Ez azonban még nem minden! A testmozgás felgyorsítja a szívverést, ami emeli az ösztrogén szintet.

Alisa Vitti, női egészség szakértő, az FLO Living alapítója szerint a testmozgás menstruációhoz való igazítása a legjobb módja a testi és mentális jóllét támogatásának. A menstruációd alatt fókuszálj a könnyedebb gyakorlatokra, mint a nyújtás vagy a jóga, a kevésbé megerőltető kardió a legjobb választás a folliculáris fázisban. Intenzívebb testmozgás az ovuláció időszakában ajánlott, a luteális fázisban pedig a kevéssé és közepesen megerőltető edzés a helyes választás.

3. Csökkentsd a koffein-bevitelt

Kutatások kimutatták, hogy ha PMS vagy terméketlenség tüneteitől, vagy más, hormonokkal kapcsolatos egészségügyi problémától szenvedsz, a koffein csak tovább ront a helyzeten – különösen a kávé. A kávé amellett, hogy növeli a kortizol szintet és káros hatást fejt ki a vesékre, felszívja a létfontosságú tápanyagokat és ásványi anyagokat is. Ez megnehezíti az endokrin hormonegyensúly-fenntartó munkáját. A koffein emellett lassabban metabolizálódik a klimaxok már maguk mögött hagyó, illetve a fogamzásgátlót szedő nőknél.

Habár a kávéfogyasztással való felhagyás lehetetlennek tűnik, a fogyasztás mértékének csökkentése és a koffeinról való leszokás érdekében megtehetők bizonyos lépések. 

Egészséges hormonok, kiegyensúlyozott nő, boldogabb élet!

A hormonműködés helyreállításához nincs mindig szükség terápiára vagy gyógyszerekre, a problémák sokszor az étrendben és az életmódban gyökereznek. Szerencsére a testedre való odafigyeléssel és szükségleteinek kielégítésével könnyen visszaállíthatod egészségedet!

Hogyha hormonzavar tüneteivel küzdesz, próbáld ki ezeket az egyszerű életmódbeli változtatásokat és konzultálj az orvosoddal a hormonszintek ellenőrzéséről. 

Ne feledd, az egészséges hormonműködés az egészséges lét és a boldogsághoz vezető út kulcsa!

Tipp: Próbáld ki Moon Balance keverékünket, amely kifejezetten nőknek terveztek hat olyan különleges superfoodból, amelyek hozzájárulnak a hormonok természetes egyensúlyának fenntartásához és csökkentik a premenstruáció, valamint a menopauza tüneteit.

Forrás: www.yoursuper.eu
Foto: Unplash

Hozzászólás 0

Szólj hozzá

Felhívjuk a figyelmedet, hogy a megjegyzéseket közzétételük előtt jóvá kell hagyni