HUMMUSZ VARIÁCIÓ - CÉKLÁS ÉS KURKUMÁS
A hummusz egy igazán könnyen, gyorsan elkészíthető jolly joker étel. Érdemes a spájzban tartani pár üveg/konzerv csicseriborsót, így ez a finom krém bármikor elkészíthető. Én szívesen használom szendvicskrémként, de szuper zöldségekhez mártogatósként, falafel vagy saláta mellé, de akár magában is. Rostdús, vitamindús, szuper tápláló, pár összetevős növényi étel!
HOZZÁVALÓK:
- 1 üveg/konzerv csicseriborsó
- 2-3 ek. olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek. tahini (szezámmagkrém, elhagyható, ha épp nincs otthon)
- ½ tk. őrölt rómaikömény vagy a kedvenc keleti fűszerkeveréked
- ízlés szerint: só, citromlé
- a megfelelő állag eléréséhez: pár evőkanál víz
ELKÉSZÍTÉSE:
A csicseriborsóról leöntjük a levét és lemossuk, majd egy késes aprítóba vagy turmixgépbe mérjük az összes hozzávalót. Krémesre pürésítjük, kóstolgatva beállítjuk az ízeket. A kívánt krémesség pluszban hozzáadott olívaolajjal és vízzel érhető el, az ízét pedig sóval, fűszerekkel és citromlével állíthatjuk be a saját ízlésünk szerint.
Céklás verzió:
Az alaprecept ugyanaz, de céklával turbózzuk, ami különleges ízt és gyönyörű színt ad neki.
Ehhez a sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Egy közepes méretű céklát meghámozunk, kockákra vágjuk, egy sütőpapírral bélelt tepsire halmozzuk. Kevés olívaolajjal ’megmasszírozzuk’, ízlés szerint sózzuk. A sütőben 15-20 perc alatt megsütjük, és a hummusz készítésekor az aprítóba dobjuk a többi hozzávalóval együtt.



Recept: @BBGabka